blog-thumb-naile

Wat mag je verwachten van een goedkope computer? + keuzehulp

Ben jij op zoek naar een goedkope laptop of desktop computer? Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee en we helpen je graag in je zoektocht om de beste laptop of pc te vinden voor jouw budget. Duurdere modellen hebben echter doorgaans niet voor niets een hogere prijs. Daarom vinden we het goed om te bespreken waarop er bespaard wordt bij een goedkope laptop of pc, zodat je weet wat je kunt verwachten. Wat is eigenlijk een goedkope laptop of desktop? Wij gaan hiervoor uit van een prijs onder de €500.

Snelheid, snelheid, snelheid

De belangrijkste factoren waarop bezuinigd wordt bij een goedkope computer zijn de processor en het werkgeheugen, wat je op zult merken in de snelheid. Dat is geen probleem wanneer je de laptop alleen wilt gebruiken om een filmpje te kijken, te mailen of wat Office-bestanden maakt. Wil je de laptop echter gaan gebruiken voor gaming of design, dan zal je al snel tegen de beperkingen aanlopen. Daarnaast heeft een computer met een lagere snelheid ook een kortere levensduur. Nieuwere updates en programma's worden namelijk steeds zwaarder door innovatie.

Opslagcapaciteit en de vorm

Een tweede bespaarmogelijkheid voor computerfabrikanten is de opslagcapaciteit en dan vooral ook de soort schijf. Bij een goedkopere computer krijg je vaak een ouderwetse HDD (harde schijf), terwijl steeds meer computers voorzien zijn van een veel snellere SSD-schijf, waarmee je computer sneller opstart en programma’s sneller laden. Het is slim om eens te kijken hoeveel geheugen je momenteel in gebruik hebt op je huidige computer, zodat je zeker niet minder koopt. Het liefst houd je wat speling over natuurlijk.

Apple geen optie

Ga je voor een computer in het budget segment? Dan is een computer van Apple helaas geen optie. Voor de goedkoopste computer van Apple ben je momenteel ongeveer €1.000 kwijt. Er wordt nog wel eens gekozen voor een refurbished Apple Macbook of iMac, waarmee geld te besparen is. Dat betekent in feite dat je een gerepareerde computer koopt die ooit van iemand anders was en kapot is gegaan. Hiermee koop je echter altijd een verouderd model en weet je bovendien niet wat de reden is dat hij ooit kapot is gegaan. Je moet hier een beetje ‘geluk’ mee hebben. Sommige aanbieders bieden overigens wel garantie, ook als het om een refurbished model gaat.

Google Chromebook een oplossing

Zoek je een simpele computer of laptop en hoef je daar niet per se allerlei programma's of games op te hebben? Wil je simpelweg wat kunnen surfen, een serie kijken of wat mailtjes versturen? Dan kan een Chromebook een goede optie zijn. Dit zijn relatief goedkope, maar snelle laptops. Deze maken gebruik van het besturingssysteem Chrome OS van Google, wat veel lijkt op Android wat je op smartphones of tablets ziet. Het nadeel hiervan is dat je niet zomaar alles erop kunt installeren, maar de voordelen zijn een lage prijs en een hoge efficiëntie, wat je merkt aan de snelheid. Chromebooks worden gemaakt door veel bekende merken, zoals Asus, Acer, HP en Lenovo, en vind je al vanaf zo’n €200. We raden je wel aan toch iets meer uit te geven, omdat je met een instapmodel snel tegen limieten aan zal lopen.

Onze favoriete goedkope computers

Ben jij op zoek naar de beste goedkope computer? Dan ben je bij ComputersVergelijken.nl aan het juiste adres. We verzamelden alvast onze top 4 goedkope computers voor je om je op weg te helpen.

Beste goedkope laptop: Acer Aspire 3 A314-22-R56U


Beste deal voor dit product:
€429,00

Beste goedkope laptop: Acer Aspire 3 A314-22-R56U

We kozen voor deze laptop omdat hij ondanks zijn lage prijskaartjes 8GB RAM-geheugen heeft en een opslagcapaciteit van 256GB via SSD. Hij is daarmee ideaal geschikt voor je alledaagse taken, zoals internetten, tekstbestanden opmaken of een filmpje kijken. Bovendien beschikt de laptop over een scherm dan anti-reflecterend is en vette vingerafdrukken voorkomt, handig! Voor zwaardere taken als gaming of webdesign is deze laptop minder geschikt, gezien de relatief langzame processor.

Beste goedkope desktop: Acer Aspire XC-895 I5410


Beste deal voor dit product:
€549,00

Beste goedkope desktop: Acer Aspire XC-895 I5410

Ook voor de beste goedkope desktop computer komen we uit bij Acer. Voor een prijs van net onder de €500 beschikt deze desktop namelijk over behoorlijk verbluffende specificaties. Denk aan een Intel Core i5 processor, 8GB aan werkgeheugen, 256GB SSD en een 1TB harde schijf. Bovendien beschikt hij over 6 USB-poorten, waardoor je al je randapparatuur eenvoudig aansluit. Als we dan toch een nadeel moeten noemen, dan is dat dat er geen cd/dvd-speler aanwezig is. Ook is er geen toetsenbord of muis inbegrepen.

Beste goedkope Chromebook: HP Chromebook 14a-na0170nd


Beste deal voor dit product:
€299,00

Beste goedkope Chromebook: HP Chromebook 14a-na0170nd

Zoals gezegd krijg je bij een Chromebook veel waarde voor je geld, deze laptop kost namelijk minder dan €300! Hoewel de snelheid wat tegenvalt (de laptop beschikt over een kleine processor van Intel en 4GB RAM) wordt dit bij een Chromebook deels gecompenseerd door het minimalistische en efficiëntie besturingssysteem Chrome OS. Deze Chromebook kan een hele dag mee op één batterijlading en heeft uitstekend geluid dankzij de speaker van het bekende luidsprekermerk Bang & Olufsen. Daardoor is het de perfecte laptop voor het kijken van een film of het luisteren van muziek tijdens het studeren. Let er wel op dat je niet te veel bestanden opslaat, de opslagcapaciteit is met 64GB SSD namelijk beperkt.

Beste goedkope gaming laptop: Acer Aspire 7 A715-41G-R3JT


Beste deal voor dit product:
€749,00

Beste goedkope gaming laptop: Acer Aspire 7 A715-41G-R3JT

Een goede gaming laptop vinden voor minder dan €500 is helaas niet gelukt. Om zorgeloos te kunnen gamen zal je wat meer moeten besteden, al hoeft het niet direct uit de klauwen te lopen. Dat zit hem met name in de videokaart, wat een relatief dure investering is, maar wel noodzakelijk om de beste games te kunnen spelen. Omdat we echter veel vraag zien naar goedkope gaming laptops hebben we onze keuze toch hier voor je opgenomen. Deze Acer Aspire beschikt over 8GB aan werkgeheugen, 256GB SSD, een AMD Ryzen 5 processor en een speciale videokaart, namelijk de NVIDIA GeForce GTC 1650 TI. De laptop beschikt bovendien over een verlicht toetsenbord voor optimaal gamen in het donker en een 15.6 inch Full HD scherm. Uiteraard kunnen gaming laptops nog veel sneller, beter en duurder, je kunt het zo gek maken als je wilt, maar met deze gaming laptop van Acer kom je al een heel eind.