blog-thumb-naile

Mac of Windows: Wat zijn de voordelen en nadelen per systeem?

Wanneer je computers gaat vergelijken is de eerste vraag welke besturingssysteem je kiest. Er zijn hierin heel wat mogelijkheden, maar doorgaans valt de keuze op Windows of Mac. Er bestaat veel discussie over welke van deze twee de beste is. Het antwoord daarop is echter dat het afhankelijk is van waar je de computer voor gaat gebruiken. Om je te helpen bij je keuze hebben we de voordelen en nadelen van beide besturingssystemen voor je op een rijtje gezet.

Wat is Mac?

Mac is het besturingssysteem voor computers dat ontworpen is door computerbedrijf Apple in de Verenigde Staten. Uniek aan een Mac is dat het systeem alleen maar werkt op een computer van Apple. Het is daarmee in feite een besturingssysteem en een computer ineen.

Het bestaat al sinds 1984 en was voorheen bekend onder de naam Macintosh, wat Apple heeft afgekort tot Mac. De Macintosh uit 1984 was de eerste computer op de markt met een muis en een bureaublad zodra je de computer aanzette en is daarmee toonaangevend geweest voor de moderne pc.

Het besturingssystemen heet voortaan MacOS en is inmiddels natuurlijk al veel verder ontwikkeld tot een systeem wat vooral bekend staat als snel, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Het wordt momenteel geleverd bij aankoop van een aantal verschillende computers van Apple, namelijk: MacBook Air, Macbook Pro, iMac, Mac Pro en Mac mini.

Voordelen van een Mac

Het gebruik van een Mac computer kent zowel voor als tegenstanders, maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een Mac?

  • De software van een Mac is speciaal hiervoor gemaakt, waardoor software en hardware perfect op elkaar afgestemd zijn voor een stabiele ervaring.
  • Mac wordt vaak gezien als erg gebruiksvriendelijk.
  • MacOS is minder vatbaar voor virussen en is dus veiliger dan bijvoorbeeld Windows.
  • Apparaten van Apple werken perfect met elkaar samen. Zo is het eenvoudig synchroniseren tussen een Mac en bijvoorbeeld een iPhone, iPad of Apple Watch.
  • De accu van een Mac gaat doorgaans langer mee dan die van een Windows computer.
  • Macs zijn gemaakt van aluminium en daarom stevig, waar veel Windows computers grotendeels van plastic zijn.
  • Apple is innovatief, je geniet vaak als eerst van de laatste snufjes.
  • Op een Mac kun je ook Windows of een ander besturingssysteem installeren, terwijl je op een Windows computer vastzit aan Windows.
  • Apple computers beschikken doorgaans over een zeer goed scherm en zijn ook op andere grafische kenmerken vaak in het voordeel.

Nadelen van een Mac

Kent Mac dan alleen maar voordelen? Dat is niet het geval, de nadelen zijn namelijk als volgt:

  • Niet alle software is beschikbaar voor Mac, zo kunnen veel games niet gespeeld worden op een Mac computer.
  • Macs zijn vaak erg prijzig, onder de €1.000 is er weinig tot geen aanbod.
  • Apple biedt steeds minder verschillende poorten aan op bijvoorbeeld hun MacBooks. Daardoor heb je al snel extra randapparatuur nodig.
  • Je kunt bij een Mac niet eenvoudig onderdelen verwisselen of vervangen, je zit dus vast aan de specs die je in eerste instantie gekozen hebt. Upgraden is lastig.

Verschillende soorten Mac computers

Ben jij op zoek naar een Mac computer, inclusief het MacOS besturingssysteem? Dit zijn de verschillende soorten:

MacBook Air


Beste deal voor dit product:
€1.162,40,- €1.128,99

MacBook Air

De Macbook Air is het instapmodel van Apple en daarom een goede keuze voor wie een goedkope Macbook zoekt. Het is een mooi ontworpen, dunne en lichte laptop. Daarnaast heeft hij een lange accuduur. Dit maakt de Macbook Air een ideale laptop voor wie veel onderweg is. Nadelen van de Macbook Air zijn dat de prestaties wat minder zijn dan andere Apple computers en bovendien beschikt hij over weinig aansluitmogelijkheden, zoals USB-poorten.

MacBook Pro


Beste deal voor dit product:
€1.909,00,- €1.749,00

MacBook Pro

De Macbook Pro is binnen de laptopmarkt het paradepaardje van Apple. De Macbook Pro combineert handzaamheid en design met ongekende prestaties en een prachtig beeldscherm, dat verkrijgbaar is in 13 of 16 inch. Een Macbook Pro is een goede keuze voor wie een snelle en duurzame laptop zoekt, en is zelfs te upgraden tot een nog sneller apparaat. Daar hangt echter natuurlijk ook een prijskaartje aan.

iMac


Beste deal voor dit product:
€1.849,95

iMac

De iMac is de all-in-one computer van Apple en combineert desktop en beeldscherm in één apparaat. Het is een prachtig model en te verkrijgen met 24 inch en 27 inch beeldschermen. Een echte eyecatcher op je bureau. Vooral handig wanneer je je computer op een vaste plek zet en een groot en mooi (4,5K) scherm wilt. De iMac is leverbaar in allerlei kleuren.

Mac Mini en Mac Pro


Beste deal voor dit product:
€1.489,00

Mac Mini en Mac Pro

De Mac Pro en Mac Mini zijn in feite de desktops van Apple, zonder een beeldscherm. De Mac Mini is een klein en handzaam apparaat dat eenvoudig mee te nemen is en is qua performance vergelijkbaar met een iMac. Hij is echter wat goedkoper en te gebruiken in combinatie met iedere willekeurige monitor. De Mac Pro daarentegen kun je met recht een monster van een machine noemen en is hét performancebeest van Apple. Voor de échte hardcore designer is dit de machine met werkgeheugen (RAM) dat configureerbaar is vanaf 32GB tot maar liefst 1,5TB (!), met ongelimiteerde mogelijkheden qua videokaarten en processoren. Daar zit dan echter ook een flink prijskaartje aan.

Wat is Windows?

Windows is het besturingssysteem dat in 1982 bedacht werd door Microsoft. Eigenlijk is vrijwel iedereen opgegroeid met een computer met een versie van het Windows besturingssysteem erop, of dat nu Windows 95, 98, XP of het huidige Windows 10 is. Windows is het meest gebruikte besturingssysteem voor computers, waardoor veel mensen ermee kunnen lezen en schrijven.

Voordelen van een Windows

Het gebruik van Windows kent veel voordelen, waaronder:

  • Bij Windows zit je niet vast aan een bepaald merk computer, veel verschillende merken bieden computers aan met Windows software. In feite geldt dit voor alle computermerken, behalve Apple.
  • Windows vind je ook op computers in lagere prijsklassen (onder de €500)
  • Windows is een open systeem, waardoor je er vrijwel alles op kunt installeren wat je wilt.
  • Een Windows pc is vaak te customizen of upgraden met bijvoorbeeld meer RAM-geheugen of een betere grafische kaart en hierdoor populair onder gamers.
  • Meer keuze in randapparatuur.

Nadelen van een Windows

Is het dan allemaal koek en ei bij Windows? Nee hoor, het systeem heeft ook zijn nadelen:

  • Het open systeem van Windows zorgt er ook voor dat het vatbaarder is voor virussen en andere gevaren dan bijvoorbeeld Mac.
  • Hardware en software is bij Windows niet zo goed op elkaar afgestemd als bij Apple, waardoor Windows meer foutmeldingen heeft.
  • Ondanks dat veel mensen bekend zijn met Windows, wordt het systeem van Mac gezien als gebruiksvriendelijker. Mensen die eenmaal Mac gaan gebruiken willen vaak niet meer terug.
  • De kwaliteit van verschillende merken kan erg verschillen. Ook installeren computermerken veel van hun eigen software al op de computer, wat de computer onnodig traag maakt. Dit wordt bloatware genoemd.

Verschillende soorten Windows computers

Ben jij op zoek naar een Windows computer? Dit zijn een aantal opties:

Windows of Mac, wat moet ik kiezen?

Wanneer je de keuze moet maken tussen Windows en Mac zijn er een paar cruciale vragen:

  • Wat is je budget?
  • Welke specs heb je nodig?
  • Welke apps of software ga je gebruiken?

Afhankelijk van deze drie vragen kun je je zoektocht al vereenvoudigen. In de regel kunnen we stellen dat als je een laptop zoekt die duurzaam is, lang meegaat, ideaal is voor grafische taken zoals Photoshop en een groot gebruiksgemak kent, dan kies je het best kiest voor een Mac. Wil je een goedkope laptop, speel je veel games of wil je graag zelf sleutelen aan je computer? Kies dan voor Windows. Veel mensen kiezen daarnaast Apple om het design, maar over smaak valt natuurlijk te twisten. Uiteindelijk kun je natuurlijk ook simpelweg merkvoorkeur hebben voor een van de twee.